Правила за носене и съхранение на контактни лещи

Използването на контактни лещи е най-лесният и удобен начин за коригиране на зрението. Въпреки това, неправилната им употреба и липсата на подходяща поддръжка може да доведе не само до дискомфорт, но и до сериозни усложнения в очното здраве. За да избегнете потенциални увреждания, просто следвайте нашите прости правила за грижа и употреба на контактни лещи.

Лещите могат да се назначават само от очен специалист

Дори цветни (декоративни) лещи не бива да се купуват и носят, без да е извършен преглед от очен специалист – офталмолог или контактолог. Ако опитате да закупите контактни лещи онлайн, в реномираните електронни магазини като Ленсин Бг ще ви поискат рецепта с точните параметри.

Лещите се назначават въз основа на резултатите от диагностика на зрението. Освен пълното съответствие с оптичните параметри е необходимо да се вземат предвид и материалът и режимът на смяна на лещите. За някои хора най-важният показател може да бъде съдържанието на влага, а за други – кислородната пропускливост и т.н.

Спазването на срока на носене е задължително

Всички видове контактни лещи имат указан период на употреба, към който потребителите трябва да се придържат стриктно. Еднодневните лещи не бива да се поставят отново на следващия ден, а месечните трябва да се сменят след 30 дни ежедневно носене. Препоръчваме да купувате пакети с повече бройки и да не чакате последния момент за покупка на нов чифт.

Лещите с различни режими на смяна са направени от различни материали и имат различни свойства. Ненавременната смяна на контактните лещи може да доведе до зачервяване на очите, натрупване на протеинови отлагания, размножаване на нежелани микроорганизми, кислороден глад на очите и синдром на сухото око.

Всичко това може да доведе до сухота, парене, дразнене, развитие на кератит, конюнктивит и други проблеми със зрението, включително слепота. Хидрогелните лещи могат да се носят от 8 до 12 часа, в зависимост от препоръките на производителя. Високото съдържание на влага и постоянната телесна температура са идеална среда за размножаване на бактерии и развитие на инфекции.

Някои силикон-хидрогелни лещи могат да не се свалят през нощта или да се носят непрекъснато до 30 последователни дни, в зависимост от препоръките на производителя. Силиконът предотвратява размножаването на микроорганизми и натрупването на протеинови отлагания, но само в определения за употреба период.

Инвестирайте в качествен мултифункционален разтвор

Правилното съхранение и грижа за лещите е ключът към вашия комфорт и безопасност при използването им. При еднодневните лещи всичко е просто - те не изискват поддръжка. Лещите за многократна употреба обаче изискват подходяща грижа, което означава да се снабдите с качествен мултифункционален разтвор.

Изключително важно е лещите да се поддържат идеално чисти през цялото време. Контейнерът за съхранение трябва да е винаги чист, а дезинфекциращият разтвор – пресен. Ако не използвате многофункционален разтвор, преди да поставите лещата в контейнера, тя трябва да бъде почистена с почистващ препарат и изплакната, в противен случай мръсотия, малки частици и бактерии ще попаднат в контейнера.

Разтворът и времето за дезинфекция трябва да отговарят на материала на контактните лещи. Препоръчително е да сменяте контейнера за съхранение заедно с лещите при планирана смяна (често към всеки разтвор е включен нов контейнер). Недопустимо е изплакването на лещите с течаща чешмяна вода. Контактните лещи трябва да се съхраняват на стайна температура и никога не трябва да се оставят в хладилник или на пряка слънчева светлина.