Фототапет в интериора на детската – правила за избор на подходящия модел

Когато става въпрос за ремонт, ние отделяме максимално внимание и време на декорирането на детската стая. И това не е изненадващо, защото детската е малка вселена, в която детето ни расте, съзрява и опознава света. Интериорът на стаята трябва напълно да отговаря не само на възрастта и пола на детето, но и на неговия характер и интереси.

Фототапетите на детска тематика от каталога на магазин Дегрец ще бъдат идеално решение за стените в личното пространство на любимото ви същество.

Изберете правилно размера на фототапета

Покупката на фототапет изисква да се избере правилно не само тематиката, рисунката и колоритът , но и размерът на стенната декорация. Обикновено детските стаи са с малка площ, върху която трябва да се съберат най-важните мебели. В едно тясно помещение големият детски фототапет ще бъде закрит от обзавеждането, а така се губи смисълът от декорацията.

Обикновено в дизайна на детската стая се използва комбинативна концепция – една от стените е украсена с фототапет, а останалите са покрити с обикновени тапети или други стенни покрития. Комбинирайки фототапета с други материали, можете да зонирате стаята и да създадете хармонична атмосферата.

Цветът трябва да отговаря на нивото на светлина в стаята

Детето ви вероятно мечтае за фототапет с любимия Спайдърмен, но такова изображение може да не е най-подходящо за личното му пространство. Само си представете огромна картина, в която преобладават ярки сини и червени цветове, поставена в стая с малък прозорец. Детската ще изглежда още по-малка, а атмосферата, вместо да радва, ще бъде по-скоро подтискаща.

Ако в стаята има малко светлина, тогава дизайнът на фототапета трябва да използва предимно светли, топли нюанси. Ако стаята е светла и с южно изложение, студена цветова схема ще бъде удачно решение. Хоризонтални линии върху картината визуално разширяват пространството, а вертикалните - повдигат тавана.

3D фототапет за детска стая е добър вариант, който ще се хареса на децата. Имайте предвид обаче, че 3D ефектът обича обема и магията му ще изчезне в малко пространство. Ако детето ви е още съвсем малко, знайте, че на тази възраст то изобщо не се интересува от дизайни и цветове. Най-важно за него е присъствието на родителите, грижата и топлината. Специалистите съветват за тази възраст да изберете деликатна цветова схема, която да действа успокояващо както на деца, така и на възрастни.

Декорация в стаята на ученик

Детската стая е малък самостоятелен свят. Докато детето расте, то развива определени черти на характера, темперамент и интереси, които могат да бъдат повлияни до известна степен и от декорацията на стените. В своя малък свят, всяко момиче иска да бъде принцеса, така че, колкото и банално да звучи, в повечето случаи стаите на момичетата са декорирани в меки розови, лавандулови и кремави тонове, а като акцент се избират принцеси, замъци и полянки с горски животинки.

В момчешките стаи нещата стоят по-различно. Още в детската градина и в училище у момчетата се възпитават качествата на истинските мъже: постоянство, смелост, сила. В този смисъл не е необичайно стаите на момчетата да бъдат декорирани с фототапети, изобразяващи любимите им супергерои, коли и спортни сюжети. Не се противете на избора на детето си. В крайна сметка това е фаза, от която то ще излезе много скоро.