Как да изберем пистолет за боядисване - пневматичен или електрически пистолет 

Въпреки очевидната простота на устройството е доста трудно да се реши как да се избере пистолет за боядисване. Неотдавна тази задача беше малко по-лесна, тъй като на пазара се предлагаха само пневматични устройства, но сега вече се появиха и електрически, които имат своите предимства и недостатъци. За да направите правилния избор между тях, трябва да познавате устройството им, принципа на работа, обхвата и ясно да си представите за какви цели ще бъдат закупени.

Принцип на действие и устройство на пневматичния пистолет за боядисване

Наименованието на този тип пистолет за боядисване включва използването на сгъстен въздух по време на работа, поради което компресорът с приемник (основно с електрически двигател) задължително трябва да присъства в конструкцията на цялото устройство. Самият пистолет за боядисване представлява накрайник за пръскане под формата на пистолет, към който е прикрепен резервоар за боя. Приемникът и пулверизаторът са свързани с гъвкав маркуч, през който се подава въздух под налягане. Освен това пистолетът се захранва с боя, която се раздробява на най-малките частици с помощта на струя сгъстен въздух и се издухва през дюзата на пистолета. Формата му е направена по такъв начин, че потокът от въздух и боя не е директен, а образува светкавица, която под определен ъгъл се разпределя към краищата.
За да може подобно устройство да работи безотказно, компонентите му трябва да са изработени от висококачествени материали и да прилягат плътно един към друг. Всичко това се отразява на крайната цена, затова пневматичните пистолети се използват предимно от професионалисти.

Избор на пневматичен пистолет за боядисване

Има много спорове за това какво да изберете първо - пистолет за боядисване или компресор. Можете да дадете различни аргументи, но в зависимост от вида на планираната работа най-правилно ще бъде да изберете пистолет за боядисване и вече да изберете подходящия компресор за него.

Технология за разпръскване на боя, поддържана от пистолет за боядисване

Пистолетът за боядисване може да бъде оборудван с една от трите технологии, различаващи се по работното налягане за нанасяне на боята и обема на въздуха, необходим за подаването му от компресора. Използваната технология е пряко отразена в съкращенията на имената на пистолетите за боядисване - HP, HVLP, LVLP. Всеки от тях по свой начин се справя с основния недостатък на пневматичните пистолети за боядисване - образуването на "цветна мъгла". Поради много силното раздробяване на много леките частици боя и появата им по пътя от дюзата на пистолета до боядисваната повърхност, те просто се спират от въздуха и остават в суспензия.
Ако характеристиките на пистолета за боядисване определят до голяма степен качеството на боята, то всичко зависи от компресора: дали пистолетът поема необходимото количество въздух с правилното налягане и колко дълго може да работи без да спира.