Какви зеленчуци може да има в храната за кучета?

малко куче гледа към купичка с храна

Сухата храна за кучета може да съдържа много неща, без реално да са забележими. Гранулите се изработват по много прецизен начин и за тяхното съдържание разбираме изцяло от опаковката им. Помолихме Zoobars да ни разкажат малко повече за сухата храна за кучета и нейното съдържание на зеленчуци. По-долу ще ви предадем всичко, което научихме от тези специалисти по кучешка храна, които вече редица години осигуряват вкусни лакомства за четириногите ни приятели. Нека да започваме.

Люцерна в сухата храна за кучета

В цялостната си форма люцерната е широко смятана за суперхрана за хората и в малки количества може да бъде много полезна и за нашите кучета. Тя е добър, естествен източник на цял набор от хранителни вещества, включително изобилие от витамини и минерали - най-вече желязо, магнезий, манган, витамин А, С, Е и няколко витамина от група В, както и висококачествени фибри.

Тъй като люцерната също съдържа доста висок процент протеин, тя може да се използва и в по-големи количества като протеинова добавка. Имайте предвид обаче, че кучетата обикновено усвояват много по-добре месните протеини спрямо протеините, получени от зеленчуци. Като правило, ако видите люцерната в горната половина на списъка със съставки в сухата храна, има вероятност тя да е там като евтин източник на протеин и вероятно е най-добре да се избягва. В долната половина е много по-вероятно това да е само малко количество за осигуряване на ценни микроелементи и да не е причина за безпокойство.

Моркови

Морковите са отлични източници на витамин А (който се използва за поддържане на здраво зрение), както и на множество минерали, разтворими фибри и изобилие от естествени антиоксиданти. Веднъж приготвени, морковите се усвояват сравнително лесно от кучетата.

Цикорията

Цикорията е растение с ярко сини цветя, което расте в Европа и Северна Америка. Различни форми се култивират, заради листата и пъпките му. Формата, която най-често се използва в храната за кучета, се отглежда заради големите грудкови корени.

Коренът на цикория е богат на прости захари и полизахарид инулин. Проучванията показват, че инулинът може да има благоприятен ефект върху „добрите бактерии“ в червата, което го прави все по-популярен като пребиотик и като източник на разтворими диетични фибри. Инулинът също е доста сладък, което го прави популярен естествен подобрител на вкуса на кучешка храна.

Той се извлича от корена на цикория и следователно може да бъде посочен като екстракт от цикория, екстракт от корен от цикория или понякога даже като сироп от цикория на етикета. Предполага се също така, че някои от маслата, естествено открити в цикорията, могат да помогнат за премахване на чревните червеи при кучетата.
 

чесън в кучешката храна на гранули

Чесън

Както много собственици на кучета знаят, много големи дози чесън могат да бъдат опасни за кучетата - факт, който е довел до пропускането на чесъна в диетите на повечето кучета в продължение на десетилетия, но това, което повечето собственици на кучета не знаят е, че малки количества чесън могат всъщност да бъдат изключително полезни.

По принцип чесънът помага да предпазите кучето си от всякакви гадости: той е ефективно противогъбично и антибактериално средство, помага за премахване на чревните червеи и действа като възпиращ фактор за кожни паразити като кърлежи. Поради тези причини чесънът може да бъде истинска помощ за кучета с всякакви заболявания и инфекции, причинени от бактериална, гъбична или паразитна инфекция. И ползите не спират дотук. Чесънът се свързва с понижаване на кръвната захар при диабетици, подпомагане на подвижността на ставите и дори понижаване на холестерола в кръвта.

Някои храни за кучета вече започват да включват чесън в своите рецепти, но ако искате да добавите свой собствен, приблизително една скилидка на 10 кг телесно тегло на ден е добро начало. За да станат токсични, дозите чесън трябва да са огромни - две цели луковици на ден за продължителен период от време, така че не се притеснявайте твърде много.

Леща

През последното десетилетие лещата и другите бобови растения стават все по-популярни в храните за домашни любимци като алтернативи на зърнените храни. Лещата се култивира от хората повече от 11 000 години, което води до десетки различни форми по целия свят. Следователно е разумно да се предположи, че тя е била поне част от диетата на домашните кучета за приблизително същия период от време.

В умерени количества лещата е чудесен източник на хранителни вещества за кучетата. Освен изобилието от фибри и протеини, тя осигурява и богат източник на множество хранителни вещества, включително витамини от група В, фосфор, желязо, цинк и каротеноиди.

Ниското съдържание на нишесте и високото съдържание на фибри правят лещата полезна опция за кучета с диабет и тъй като благодарение на нея, кучето се чувства по-сито за по-дълго.

Лещата обаче може и да навреди. Първо, твърде много леща във която и да е храна, ще я превърне в нездравословна добавка, избрана не заради хранителната й стойност, а повече като пълнител, избран заради относително ниската си цена.

След това идва въпросът за лектините - група от потенциално проблемни протеини, открити в лещата и другите бобови растения.

Въпреки че тези фактори могат да откажат мнозина от храненето на техните кучета с диети, съдържащи леща, на този етап и с наличните в момента знания, ползите от лещата все още надвишават всички потенциални рискове.

Грах

Грахът е често срещана съставка в сухата кучешка храна, но заради неотдавнашното нарастване на храните без зърнени храни, все по-често производителите слагат грах. В умерени количества, целият грах (за разлика от рафинирания грахов протеин или граховото брашно) е чудесен източник на антиоксиданти, насърчаващи здравето, както и широк спектър от хранителни вещества, включително витамини C, K и B1, манган, фибри и фолиева киселина, всички от които са много полезни за кучетата. Също така грахчетата съдържат относително високо ниво на протеин, който, макар и да не е толкова желателен, колкото животинските протеини, може да помогне за поддържане на всички аминокиселини, които иначе може да липсват в диетата на вашето куче.

Картофи

Картофите стават все по-популярни в храните за кучета. Картофите се състоят предимно от нишесте, въпреки че някои сортове картофи са по-нишестени от други сортове. Има известен дебат относно способността на кучетата да усвояват ефективно нишестето, но когато се усвоява, то се разгражда до съставните му прости захари. Поради тази причина нишестените храни като картофите може да не са най-добрият избор за кучета с диабет. Картофите обаче съдържат и малко диетични фибри, както и витамин С, витамин В6 и калий.

доматки в сухата кучешка храна

Домати

Доматите са отличен естествен източник на полезни за здравето витамини А, С и К, както и висококачествени диетични фибри. Те също така съдържат много минерали и други микроелементи, включително молибден, калий, хром и манган.

Статията е предоставена с любезното съдействие на зоомагазин Zoobars.bg