Какво количество въглени да сложите във вашето наргиле?

въглени на димящо наргиле

Приготвянето на наргиле, на пръв поглед, изглежда доста лесно. Това обаче не е точно така. Има някои детайли, на които е добре да обърнете внимание, за да се справите успешно и да си осигурите идеалната сесия. Един от тях е да се снабдите с качествени въглени, които горят дълго, равномерно и осигуряват постоянна температура по време на пушене. Такива продукти обикновено се предлагат в специализираните магазини и сайтове за наргилета, като Nargile.bg.

В Nargile.bg ще откриете богата колекция от бързо запалими и натурални кокосови въглени за наргиле. Те се предлагат в различни в различни форми, като може да закупите както такива на пръчки, така и на отделни парчета. Освен разнообразие от въглени, в Nargile.bg ще намерите и полезна информация за тяхното разпалване и употреба.

Друга малка, но също много важна подробност, на която ще трябва да обърнете внимание при подготовката на вашето наргиле, е изборът на правилното количество въглени. Това до голяма степен ще повлияе на температурата на чашката, продължителността на вашата сесия, както и на цялостното ви изживяване.

Но какво е правилното количество, което да използвате и защо тази подробност има значение? Продължавайте да четете, за да научите повече!

Влиянието на въглените върху продължителността на сесията

Броят на парчетата въглен, които сте сложили ще окаже влияние на продължителността на вашата сесия. Ако наргилето ви спре да пуши след 40 минути, това вероятно е защото не сте използвали достатъчно въглени.

Обикновено използването на 3 - 4 парчета въглени е оптимално, но си струва да запомните, че количеството им може да варира в зависимост от качеството на фолиото, тютюна и броя на пушачите. Чашката на наргилето също е от значение. За някои чашки, например, може да са ви нужни до 8 парчета въглен.

Ето някои общи насоки, за да избегнете объркване относно количеството въглени, което да използвате:

 • За сесия с продължителност около 40 – 50 минути, използвайте две парчета въглен. Това количество е достатъчно, за да си осигурите качествен дим и наситен вкус.
 • Ако искате да удължите вашата сесия, то тогава сложете три парчета. Това ще ви позволи да се наслаждавате на наргилето си до около един час и половина, без да е необходимо да добавяте често въглени.

Марки въглени за наргиле

Някои от най-популярните марки кокосови въглени са Tom Coco, Cocobration, COCOLOCO и др. Те се предлагат на пръчки и парчета с различни форми. Имайте предвид, че въглените с кубична форма са подходящи за по-малки чашки, докато плоските се препоръчват за други видове чашки.

Ако предпочитате висококачествени въглени, например от доказани брандове като Gorilla One Nation, то две парчета обикновено ще са достатъчни за един час пушене. Habibi и Fire Cube могат да бъдат също толкова ефективни.

въглени за наргиле

Най-добре да не използвате въглени с ниско качество, тъй като те могат да имат редица недостатъци, включително:

 • трудно запалване;
 • бързо изгаряне;
 • малко количество дим;
 • по-голяма вероятност за неприятен послевкус.

Освен това, въглените с лошо качество могат да причинят главоболие и гадене. Затова се препоръчва да избирате продукти от доверени производители, за да избегнете подобни проблеми.

Ползите от използването на HMD при пушене на наргиле

В случай, че искате да се наслаждавате по-дълго време на вашите сесии, то тогава определено си струва да използвате HMD. Това устройство допринася за равномерното разпределение на топлината, което пряко влияе върху мекотата и вкуса на наргилето.

Висококачественият HMD-та предлагат редица предимства пред старомодните коронки, като например:

 • намаляват производството на пепел;
 • ускоряват затоплянето на чашката;
 • предотвратяват бързото изгаряне;
 • позволяват лесно регулиране на топлината;
 • дават възможност за провеждане на сесии за пушене на открито, включително при ветровито време.

Много наргиле ентусиасти препоръчват използването на HMD, защото това устройство опростява процеса на приготвяне на наргиле и подобрява цялостното изживяване при пушене.

Как стоят нещата с бързо запалимите въглени?

Като цяло, бързо запалимите въглени са по-малко предпочитани от естествените кокосови въглени, тъй като горят по-бавно и отделят по-малко топлина. Въпреки това, този вид въглени имат едно неоспоримо предимство, което е възможността за запалване с конвенционална запалка. Освен това, те са доста удобна алтернатива за бързи сесии в “полеви условия”.

Когато използвате бързо запалими въглени, може да са ви необходими между 3 до 6 парчета въглен, за да приготвите вкусно наргиле и да се насладите на добра сесия. И все пак, имайте предвид, че точното количество може да варира в зависимост от конкретния бранд.

Допълнителни препоръки

Тук ще ви дадем няколко допълнителни съвета за приготвянето на перфектното наргиле.

 • Използвайте по-малко въглени, ако приготвяте наргиле за групова сесия. В такива случаи, всмукванията са по-чести, поради което и въглените се загряват повече, а това може да доведе до прегряване на чашката.
 • Изберете качествени въглени. Ако искате висок клас изживяване, то най-добре да използвате естествени въглени.
 • Избягвайте да слагате твърде много въглени. Ако от чашката на наргилето се издига дим, това означава, че в нея има твърде много въглени.

Намирането на точното количество въглени до голяма степен е въпрос на проба-грешка. Ние от своя страна ви предоставихме препоръки, които минимизират вероятността да се натъкнете на неприятни ситуации.

Приготвянето на идеалното наргиле не е чак толкова сложно - важно е само да разберете какви фактори могат да повлияят на качеството на крайния продукт.