Какво представлява текстилната боя за плат?

текстилна боя

Боята за плат е специално предназначена за употреба върху текстил. Често се използва за създаване на персонализирани занаятчийски проекти, а също и за шарки и декорации върху текстил. Работата с нея не е трудна и наподобява рисуването с обикновена акрилна боя. Текстилната боя се разнася лесно и ви позволява да разгърнете креативността си върху всякакви видове дрехи, велур, кожа и дори тапицерии. Предлагат се много различни типове текстилна боя за плат, като тези предлагани от Слънчоглед - Арт, Хоби и Крафт Материали. Разнообразието от бои за плат може да ви обърка сериозно, заради това по-долу ще ви разкажем повече какво да очаквате от тях и как да изберете най-бързо и лесно.

Боята за плат е със специална формула

Тъй като боята за тъкани най-често е формулирана подобно на акрилните бои, имате голяма гъвкавост, когато става въпрос за четки за рисуване. Докато вашите обичайни акрилни четки, включително кръгли и плоски четки, могат да свършат работа, можете да помислите за рисуване на тъкани и с други инструменти, като например гумени печати, кърпи за текстура, рисуване с пръсти, ножове за маси и всякакви други инструменти, за които се сетите.

Предварителното скициране на дизайн и дори упражняването върху парчета плат може да ви помогне да не правите грешки върху оригиналната дреха. Когато става въпрос за създаване на завършено произведение, точно както при всяко произведение на изкуството, най-добре е да планирате своя дизайн и подход предварително. Освен това можете да използвате леки слоеве боя, за да скицирате дизайна си върху тъканта предварително и чак след това да нанесете слой боя и детайли върху вашата скица по същия начин, както бихте направили, когато илюстрирате върху хартия или платно.

Рисуването върху текстил е възможно да се усеща малко по-грубо. Освен това, текстилът доста бързо и абсорбира боята, така че това също ще е ново за вас, ако досега сте рисували само върху хартия. Въпреки това обаче всяка боя за плат ще ви даде свободата да наслоявате и да подчертавате колкото си пожелаете. По този начин може да добавите и фини детайли.

Интересен факт е, че различните производители използват различни формули при създаването на своите продукти. За да разберете колко добре попива и се разнася дадена боя задължително трябва да тествате предварително върху избрания текстил. Освен това и различните тъкани ще реагират много различно на една и съща боя. Видът на тъканта е от съществено значение.

Текстилната боя трябва да изсъхне

Времето за съхнене може да бъде особено важно съображение за тези, които възнамеряват да обърнат тъканта или дрехата и да рисуват от другата страна. На някои бои им отнема повече време да изсъхнат, докато на други съвсем малко. Освен това, голяма част от текстилните бои трябва да се минат с ютия, за да се запечатат в тъканта. След това не се изпират при пране и остават трайни върху текстила.

Съществуват и бои за плат, които изискват студено изплакване след изсъхване. Всичко това обаче трябва да го има описано в информацията за боята, така че да не стават грешки. Преди да започнете да творите, убедете се, че сте прочели упътванията.

На какъв плат можете да нанасяте боя за плат?

Вариантите са доста, но трябва да направим уточнението, че задължително трябва да тествате на някоя невидима част от дрехата или плата, преди да започнете. Така ще прецените как реагира плата на боята.

 • Памук/Смес от полиетилен,
 • Памучни плетива като муселин,
 • Платно,
 • Фланела,
 • Лен,
 • Коприна,
 • Шифон,
 • Креп,
 • Жорж,
 • Кадифе (естествено или синтетично),
 • Найлон,
 • Други синтетични тъкани.

Синтетичните материи се боядисват лесно с текстилни бои, така че това няма да бъде предизвикателство.

Магазин Слънчоглед - Арт, Хоби и Крафт Материали

Адрес: ул. „Марин Дринов“ 12, София

Web: https://www.slanchogled.com/

Тел.: 02 981 4856