Какво трябва да направим с почвата преди зимата?

есенно прекопаване на градината

Есента е времето за почистване на почвата от плевели, както и за торенето ѝ. Всеки един човек, който се занимава с градинарство знае, че колкото е по-добра почвата на есен, толкова по-добра ще е градината на пролет. Това естествено важи, ако няма да садите никакви зимни култури. За разлика от пролетта, подготовката на почвата през есента е доста по-спокойно занимание. Нещата, които предприемате за поддръжка на почвата преди падането на снега, определят каква ще бъде почвата на пролет. Тоест, никак не е маловажно всичко, което ще Ви разкажем по-долу.

Главните стъпки са да почистите почвата от вредители и плевели. След това трябва да обърнете цялото място и да го посипете с мулч. Ако размерът на мястото е малък, то можете да се справите и сами, но ако мястото е по-голямо тогава от Prismabg.com съветват да си подсигурите мотофреза или мотоблок. Благодарение на тях, ще можете да проверите дали не са останали някакви корени на плевели, които да пораснат през зимата и на пролет да трябва да се занимавате с тях.

Защо трябва да обръщате почвата всяка есен?

Обръщайки почвата, ще изкарате всички вредители на повърхността. Птиците, които се хранят с тях, прелитайки, ще ги вземат за храна. Така услугата е и за Вас и за птиците. Вие им осигурявате храна, те Ви помагат да почистите почвата. Изчакайте известно време преди да наторите, за да може птиците да си свършат работата.

Ако имате в областта лаборатория, може докато обръщате, да вземете малко от почвата и да я тествате за нивата ѝ на pH. По този начин ще можете да подобрите киселинно-алкалния баланс, ако той има нужда от подобрения, преди пролетта.

рохкава почва за обработване

Защо да торим?

Есента е най-доброто време за торене, защо обаче ще разгледаме по-долу. Една от причините е, че да намерите материал за торене е доста лесно в сезона, когато всичко гние. Съберете всички паднали листа и ги използвайте тях. Ако пък са Ви малко, като количество, попитайте съседите, дали можете да вземете и техните. Ако тогава пък Ви дойде много, буквално можете да заровите останалата Ви тор - тя така или иначе има 6 месеца да се разгради. Тези, които разстилате на повърхността не трябва да ги разстилате цели, а предварително да ги надребните, за да не се образува одеяло над почвата, което да я задушава. Самото гниене на листата ще добави в почвата хранителни вещества и полезни организми.

За торене можете да използвате окосената трева, падналите листа или купена тор от магазина. Общо взето, лесно ще намерите с какво да наторите. Важното е, че така ще стимулирате полезните микроби в нея и ще я облагородите до пролетта.

Да засадим ли покривни култури?

Засаждането на покривни култури през есента е чудесен начин за добавяне на нужните хранителни вещества. Така почвата не ерозира и освен това корените на тези растения разхлабват почвата и нарушават целостта ѝ. Кои са тези покривни култури? Това може да е жито, бобови растения, зимен грах и дори детелините. Освен това ръжта и овеса също могат да изпълняват такава функция. Всички те растат лесно и задушават плевелите.

Как да защитим леглата на посевите през зимните месеци?

Вече казахме, че е добре да сложите мулч, който да предпазва почвата и да я обогати с вещества. Има обаче някои специфики, които трябва да знаете. Примерно мулча, ако не се е разложил до пролетта, можете да го закопаете в почвата. Можете да използвате и найлон, който да покрие леглата на посевите и да загрява почвата. Пластмасата, от която се прави найлона, ще предпази и от ерозия.

Не забравяйте, че градинарството не свършва, когато наберете каквото сте посели. Трябва да се грижите за почвата и за растенията целогодишно, само така ще имате добра реколта или тучна морава.