Какво включва екипировката за бойни спортове?

Бойните спортове обхващат различни дисциплини, всяка от които изисква специфичен екип, който да осигури безопасност, да подобри представянето и да повиши ефективността на тренировките. Независимо дали става въпрос за бокс, смесени бойни изкуства (MMA), кикбокс, бразилско жиу-джицу (BJJ) или друг боен спорт, наличието на правилната екипировка е от съществено значение за спортистите от всички нива.

Защитната екипировка – най-важна и необходима

Защитната екипировка е от първостепенно значение в бойните спортове. Шлемовете например са предназначени да предпазват главата от порязвания, натъртвания и сътресения по време на спаринг сесии. Предлагат се различни типове шлемове, в това число отворени за по-добра видимост и покриващи цялото лице за максимална защита, често използвани при тренировки по бокс, кикбокс и ММА.

Протекторите за уста са друга важна част от екипировката, чиято задача е да предпазват зъбите, венците и челюстта от удари. Те се предлагат в различни форми - за полу-персонализирано прилягане и напълно персонализирани предпазители за уста, използвани от професионалните спортисти.

Протекторите за слабините са от съществено значение за предпазване от травми в тази област. Това могат да бъдат традиционни бандажи или компресионни шорти с вградени протектори, широко използвани в бокса, MMA, кикбокса и BJJ. Моделите на DBX Bushido, предлагани от магазин Скок БГ, са идеален вариант за любители и професионалисти.

По същия начин предпазителите за пищяли предпазват краката от натъртвания и счупвания, с опции, вариращи от „slip-in „ предпазители за мобилност до протектори с каишки за стабилност, които са от съществено значение в кикбокса, муай тай и ММА. За допълнителна защита на торса, протекторите за гърди се използват в спортове като карате, таекуондо и аматьорски бокс. Налични са и подплатени жилетки и специфични дизайни за жени.

Тренировъчна екипировка

Тренировъчната екипировка включва различни видове ръкавици, всяка от които има уникално приложение в бойните спортове. Ръкавиците за чувал са предназначени за тежка работа с боксов чувал, спаринг ръкавиците са нужни за тренировки с партньор, а състезателните - за мачове. Ръкавиците са от съществено значение в бокса, кикбокса и ММА.

Бинтовете за бокс се използват за стабилизиране на ръката и китката и предотвратяване на травми, като традиционните дълги ленти осигуряват широка защита, а бързите предлагат удобство.

Облеклото играе важна роля в бойните спортове. Gi, традиционна униформа, е от съществено значение в граплинг спортове като BJJ и джудо, предлага се в два варианта: тежка категория за издръжливост и лека за състезания.

Раш предпазителите, често срещани в BJJ, MMA и no-gi граплинг, предотвратяват изгаряния от постелката и инфекции, като същевременно осигуряват мускулна компресия. Шортите, предназначени за бойни спортове, предлагат мобилност и комфорт, като борд късите панталони обикновено се използват в ММА, а шортите Vale Tudo осигуряват по-плътно прилягане за по-добро движение.

Боксови чували и круши

Боксовите чували са основна част от оборудването в ударните бойни спортове, използвани за развиване на техника и сила. Има тежки чували за сила, скоростни торби за координация око-ръка и двойни чували за точност. Ръкавиците Focus се използват за трениране на точност, скорост и комбинирани удари, докато кик подложките помагат за практикуване и перфектни техники за ритане, които са от съществено значение в муай тай, кикбокс и ММА.

Манекените за граплинг симулират противник, позволявайки на състезателите да практикуват хвърляния, събмишъни и контрол на земя. Използват се предимно в BJJ, джудо и борба. Освен това, някои различни приспособления подобряват тренировките и цялостното спортно представяне. Въжетата за скачане, например, използвани във всички бойни спортове, подобряват сърдечно-съдовата система, работата на краката и координацията.