Кой материал е най-добър за изработка на градинска мебел?

Покупката на градинска мебел представлява сериозна финансова инвестиция. Ето защо, когато избирате мебели за двора или за терасата, трябва да обърнете внимание не само на естетиката, но и на материалите, от които са изработени. От основния материал зависи колко дълго ще ви служи новото градинско обзавеждане, тоест дали сте вложили разумно парите си.

Кой материал със сигурност ще издържи теста в предизвикателна външна среда?

Градинските и балконските мебели са постоянно изложени на неблагоприятни влияния, които могат да повредят тяхната структура. Продължителното излагане на ултравиолетова радиация, екстремни температури, валежи и замърсители могат да причинят бавното влошаване на визията и здравината на дворната мебел.

Матиране на повърхността, пукнатини, олющена боя и обезцветяване, това са само част от последствията, които ще настъпят при използването на некачествени мебели или такива, на които липсва подходящо импрегниране. Ако търсите отговор на въпроса кой материал за градинска мебел може да се справи с капризите на времето, ние ще ви посочим:

  • Изкуствен ратан;
  • Алуминий;
  • Ковано желязо;
  • Импрегнирано и лакирано дърво.

Болшинството от тези материали запазват безупречната си форма въпреки липсата на поддръжка. Пластмасовите маси и столове също са доказали способността си да издържат на всякакъв климат, но в повечето случаи те изглеждат твърде евтини, въпреки че не са. Изборът на материала на мебелите за двор в голяма степен зависи от това колко важни са визията и стилът за техните собственици.

Изкуственият ратан - модерен наследник на естествените суровини

В последните години мебелите от изкуствен ратан превзеха външните пространства. Безусловно, всички се възхищаваме на красивите и луксозно изглеждащи столове, кресла, дивани, люлки и маси. Важно е да се отбележи, че този тип градинска мебел не само изглежда страхотно и е в хармония с тенденциите, преобладаващи в екстериорния дизайн, но и се справя добре с атмосферните влияния.

Ако се чудите кой материал за градинско обзавеждане ще устои на времето, заложете на изкуствения ратан! Плътната му, непореста структура не абсорбира вода и прах, което прави много лесно поддържането на мебелите чисти. Естествената ратанова мебел със сигурност превъзхожда изкуствената по множество показатели, но тя е доста по-скъпа и се нуждае от защита срещу обичайните фактори на климата.

Дърво или метал – кой от двата материала е по-добър за вашия двор?

Естественото дърво и метала са другите два материала, които собствениците на дворни пространства избират за своите мебели. Дървото изглежда достолепно и създава една красива пасторална картина, но то е безсилно пред повечето атмосферни предизвикателства. Докато дървото гние, когато е изложено на дъжд, вятър и силно слънце, металът се покрива с ръжда. Два неприятни проблема, които отдавна са намерили своето решение.

Дървените мебели за градина трябва да бъдат изработени от импрегниран масив, който е допълнително защитен от влага със специално лаково покритие. По същия начин металните столове, кресла и маси следва да са обработени с антикорозионно покритие, иначе бързо ще изгубят първоначалното си очарование и здравина.

Когато избирате градинска мебел, помислете внимателно къде ще я използвате и как планирате да я съхранявате през зимата. Материалът трябва да е пригоден за използване в агресивна среда, в противен случай ще трябва да осигурите навес, тента или друго средство за защита срещу елементите на околната среда. Цената често е определяща при избора на градинско обзавеждане, но имайте предвид, че колкото по-евтин е материалът, толкова по-кратък е неговият експлоатационен живот.