Кралските бижута на Романови

диамантената тиара на Мария Федоровна

Каталозите с бижутата на Романови

Какви са били бижутата на фамилията Романови? Ще хвърлим кратък поглед в каталозите, съдържащи скъпоценностите на една от най-известните династии в Русия. Сребърните и златни бижута, които срещаме в магазини, като Somaha.bg, определено са признак за добър вкус и  изящен стил. Тези обаче на руската фамилия са нещо повече, те са произведения на изкуството, които вдъхновяват и до ден днешен майсторите златари. 

През 1925 г. Народния комисариат на финансите публикува 4 каталога със заглавията „Руско съкровище от диаманти и скъпоценни камъни“. Те съдържат снимки на бижутата на фамилията Романови и са публикувани на френски, руски, английски и немски език. Официалният мотив е бил примамване на купувачи за тези бижута, но друга теория твърди, че целта е била да се отхвърлят слуховете, че всичките тези бижута са напуснали страната чрез тайни мисии.

За да се видят тези каталози днес, са нужни месеци подготовка. Освен това, посетителите трябва да си сложат ръкавици, които да предпазват каталозите.  Самите книги носят ценна информация, като например, кои бижута са все още непокътнати, кои са стигнали до Европа, кои са продадени и кои са били пришити по дрехите на болшевиките и къде са сега.

След революцията през 1917 г. многобройните доклади в чуждестранни вестници предполагат безсмислен вандализъм и загуба на колекция, която се съобщава, че е на стойност 500 милиона долара. Повечето бижута, от кралската колекция на Романови, са изчезнали. Те са били толкова красиви, че до днес няма друга кралска колекция, която да ги настига по великолепие.

Диамантената тиара принадлежала на Мария Федоровна е продадена на аукцион през 1927 г.

Каталозите на бижутата, публикувани през 1925 г., са ясен отговор на въпроса къде са бижутата. За съжаление, не след дълго, самите каталози също изчезват. Причината е, че в тях има прекалено много информация, която може да се използва за компромат. Според данни, в света са останали около 20 копия. В интернет могат да се намерят онлайн издания, но да видиш каталог на живо с тези бижута се счита за привилегия.

Повече от век след убийството на Романови от болшевиките, местонахождението на самите бижута остава загадка. Каталозите на Fersman са също част от нея. Те се считат за най-пълния опис на бижутата на Романови. Но дори и това не е напълно сигурно.

Единично копие на каталозите от 1922 г., запазено в библиотеката USGS във Вирджиния, съдържа изображения на 4 бижута - сапфирова тиара, гривна от сапфир, огърлица от изумруд и брошка с форма на лък. И четирите липсват в изданията от 1925 г. Знае се, че брошката е продадена на търг през 1927 г.

огърлица от изумруд колие на Кунц

Копието от 1922 г. е част от колекцията на Ф. Кунц, откривателят на камъкът кунзит. Копието се приема за прототип на официалните томове на Ферсман, за които по-горе отбелязахме, че е изключително трудно човек да получи достъп.

Какво има в тези каталози?

На всяка страница, най-отгоре, има изобразен релефен знака сърп и чук. Под него са написани думите „Руско съкровище от диаманти и скъпоценни камъни“. Това са десетки страници с бижута и скъпоценни камъни, които са перфектни, като форма и детайли. Могат да се видят диамантени брошки в капковидна форма, огромни на размери с издълбани в тях флорални мотиви. Има сапфирена диадема, която е с абстрактен дизайн, който не отстъпва с нищо пред модерните модели. Забележителни са и диамантените обеци принадлежали на Екатерина Велика.

Макар и каталозите да са с черно-бели снимки, прецизната изработка на всеки скъпоценен камък, положен върху диамантените огърлици или пояси, си личи безусловно. Всяка снимка е отделена от защитна хартия, която съдържа кратко описание: Фото. 2 Короната (пълен размер).  Някои бижута са по-познати от други, примерно руската корона за коронации, изобразена в каталога, е продадена в през 1927 г. и сега може да се види в музея на Hillwood във Вашингтон. Тя е изработена от диаманти, които са били част от бижутата на Екатерина Велика. Общо на брой са 320 големи диаманти и 1200 малки. Всички те са инкрустирани в сребро, върху червено кадифе.

Руска корона за коронации

Между изображенията на бижутата има кратки откъси текст, които разказват за богатството на държавата. Естествено, това се прави паралелно с идеята, че каталогът е създаден, за да продаде тези бижута. Част от текстовете говорят за създаването на бижутата и за Петър Велики, но има един откъс, който разбулва част от мотивацията за създаването на каталога. „Историята на бижутата отразява историята на фамилията Романови - някои от бижутата са прекалено пищни, а други признак за алчност.“ Това изречение няма нищо общо с Болшевишка пропаганда. Преглеждайки страниците, богатството на Романовите е огромно и със сигурност може да предизвика осъдителна нагласа. А загубата на толкова много бижута, заедно с трагичната съдба на фамилията, поражда смесени чувства. При всяко положение обаче, към великолепието на изящната изработка и пищните модели, човек не може да остане безразличен.