Оборудване за бар - нещата, които научих за 2 седмици

бар обзавеждане с коктейли

Ръководствата за бар-обзавеждане и за бар-оборудване няма да Ви помогнат много, когато започнете да си обзавеждате собствения бар. Първите стъпки винаги са най-трудни и ще Ви разкажа за моите преживявания и грешки. Подходих с доза объркване първия път, като видях колко много оборудване може да има един бар - всички тези дозатори, отварачки, барови лъжици, ледотрошачки, цедки, щипки и тн.

Откъде започнах с бар-оборудването?

Задължително, преди да се гмурнете в огромното разнообразие от бар-оборудване, като това в Anmar.bg, трябва да знаете кое за какво служи. Ако не сте наясно, по-добре потърсете информация, а не го купувайте директно. Най-малкото, защото никой няма нужда от излишни разходи точно при отварянето на ново заведение. Ще Ви разкажа за всичко, което аз научих и за оборудването и за обзавеждането.

Първо се фокусирах върху бармана. Запитах се без какво не може да мине нито един барман? Това са предметите, които всеки барман трябва да има. След това преминах към това, което стои на бара и се използва за правенето на коктейли и напитки. Така създадох списъците, които са по-долу. Надявам се да са ви от полза.

Кое е най-важното оборудване за един барман?

Може да Ви изненадам, но най-важни са съвсем малко неща. Барманът трябва да ги държи в джобовете на престилката си или на една ръка разстояние, точно защото му трябват на всеки няколко минути. Някои от нещата може да си ги осигурите сами, ако сте барман, а може и от заведението да Ви ги осигурят, но със сигурност няма как да минете без тях.

  • Отварачка за безалкохолни и за бира. Хората пият газирани напитки и за съжаление, голяма част от тези напитки са в стъклени бутилки с железни капачки. С навлизането на кеновете, това малко по-малко започва да изчезва, но все още няма толкова силен ефект, че да си позволите да нямате под ръка отварачка. Представете си как трябва да минете целия бар по дължина, за да стигнете до отварачката. Това ще Ви отнеме време и има вероятност следващия път изобщо да не знаете къде сте я оставили. Заради това отварачката за бутилки е задължителна за всеки барман;
  • Тирбушон - това е другото нещо без което барманът не може да мине. Виното е станало част от вечерите и обедите ни. Почти няма заведения, които да не предлагат вино. Станало е толкова разпространено, че дори в повечето заведения за бързо хранене също предлагат малки бутилки вино от 330 мл. Поради тази причина тирбушоните също са в този списък. С тях се вади корковата тапа бързо и лесно;
  • Химикал - дори и да не е най-очакваното бар-оборудване, винаги има нужда да се надпише или задраска нещо. Липсата на химикал може да бъде доста смущаваща, точно защото той не може да се замести с нищо друго;
  • Запалка, но не защото барманът ще пуши зад бара, ами защото голяма част от коктейлите се приготвят с нагряване или с огън.

бар оборудване алкохол

Кое е най-важното оборудване за правенето на коктейли?

Само задължителните неща няма да ви стигнат, за да успеете да направите добри коктейли. Коктейлите са нещо като кралиците и кралете на напитките и за тях се изисква както допълнителна подготовка, така и допълнително оборудване. Нека да разгледаме какво ми трябваше на мен.

Разделих това оборудване в 2 групи. Кръстих едната „важното“ бар оборудване за коктейли, а другата „луксозното“ бар оборудване за коктейли. Важните неща са тези без които не можете да направите добър коктейл. Това са ножове, дъски за рязане, ледарки, мерилки за алкохол, дозатори за бутилки, шейкъри за по-добро смесване и разбиване на леда, цедки, мерителни лъжици, ледарка, бар чукче и преса за плодове. Луксозните неща от бар оборудването са чаша за миксиране, щипки за лед, нож за белене на плодове, фуния, блендер и коктейлни пръчици.

Някои допълнителни препоръки

Когато започнете да оборудвате бар, най-добре е да си набавите първо по-важните неща и след това, ако имате останали средства - луксозните. Можете да намерите пълно бар-оборудване, както във физически магазини, така и онлайн. Доверете са на качественото оборудване, защото то ще Ви помага зад бара дълго време. Не пестете средства от качествено оборудване, защото това ще се отрази и на качеството на коктейлите Ви.