Отстраняване на зъбен камък - Как да премахнете зъбния камък от зъбите си

Независимо дали сте зъболекар или обикновен човек, ще откриете, че има различни начини, по които можете да премахнете зъбния камък от зъбите си. Можете да използвате сода за хляб и ултразвукови почистващи препарати. Можете също така да използвате метода на мащабиране и полиране.

Нагар и полиране

Сред най-разпространените процедури за почистване на зъбите е почистването на зъбен камък и полирането. Това включва премахване на плаката и зъбния камък по зъбите. Това се извършва от дентален хигиенист.

Процедурата се извършва с ултразвуков скалер. Тази технология позволява по-прецизно лечение и комфорт на пациента. Обикновено процедурата продължава около тридесет минути. Ултразвуковият уред се използва за отстраняване на отлагания от плака и зъбен камък от зъбите.

Въпреки че отстраняването и полирането обикновено се извършват в общата дентална практика, все още има дебат дали рутинната употреба на тези процедури е безопасна или ефективна. Има няколко риска, свързани с този процес. Някои от тези рискове включват чувствителност на зъбите, рецесия на венците и коренова кухина.

Почистването на камъка и полирането са известни още като "профилактика". Това означава, че премахва локалните дразнещи фактори, които могат да помогнат за предотвратяване на гингивит или пародонтит.

По време на почистването на зъбния камък и полирането, зъболекарят или хигиенистът ще използва електрически инструменти и ръчни инструменти, за да отстрани отлаганията от зъбните повърхности. Те могат да включват ултразвуков скалер, гумена чаша, кюрета или други ръчни инструменти.

Ултразвукови почистващи препарати за зъби

Използването на ултразвукови почистващи препарати за зъби може да бъде чудесен начин за премахване на плаката и зъбния камък от вашите зъби. Освен това е по-удобен начин за почистване на зъбите. Важно е обаче да разберете, че има рискове за здравето, свързани с употребата им.

Зъбната плака е биофилм от бактерии, който се образува върху зъбите ви, когато ядете захар или пиете подсладени напитки. Това е и една от най-честите причини за зъбни заболявания.

Зъбният мащаб е метод, използван от зъболекарите за премахване на плаката от зъбите. Това включва използването на специален инструмент, известен като скалер. Уредът за скалиране работи чрез вибрации, за да разчупи мекия и твърдия филм от плака.

Ултразвуковите скалери бързо премахват плаката. Те са ефективни при премахване на големи количества зъбен камък. Въпреки това, те могат да бъдат дразнещи за хора с чувствителни зъби. Те също могат да причинят допълнително увреждане на вашите зъби.

Ултразвуковите почистващи препарати за зъби са безопасни за употреба, но е важно да прочетете ръководството, преди да ги използвате. Освен това трябва да използвате дестилирана вода с почистващия препарат. Това ще му помогне да не прегрее.

Сода за хляб

Използването на сода за хляб за премахване на зъбен камък от зъбите е чудесен начин за премахване на натрупването на плака. Но трябва да внимавате с редовната употреба на сода за хляб. Твърде честото използване на сода за хляб може да увреди емайла ви и да го направи по-склонен към кариес.

Най-добрият начин да почистите зъбите си е да ги миете с паста за зъби с флуор и конец за зъби. Конецът също помага за премахване на плаката. Трябва да миете зъбите си поне два пъти на ден в продължение на две минути.

За да се отървете от плаката, можете да изчеткате със смес от сода за хляб и сол. Или можете да използвате антисептична вода за уста. Ако не искате да използвате антисептична вода за уста, можете да използвате и топла солена напитка.

Друг начин за премахване на плаката е четкането с алое вера. Алое вера има антибактериални и антимикробни свойства, които помагат да се убият бактериите, причиняващи зъбен камък. Можете също да смесите сода за хляб с алое вера и след това да измиете зъбите си. Добра препоръка е да се посети най-добре специалист. Премахването на зъбния камък ще помогне и като направи зъбите ви по-бели. Ако живеете в София, може да прегледате оферти за избелване на зъби софия.