Предимства и рискове на високите токчета

Високите токчета са емблематичен моден елемент, който никога не е излизал от мода. Тенденцията е популяризирана за първи път от Маноло Бланик в сериала "Сексът и градът" и продължава да е популярна и днес. Въпреки че някои жени ги носят само на официални събития, други предпочитат да ги носят всеки ден. Независимо от това къде се носят обаче, те са основна част от женския гардероб. В тази статия ще разгледаме ползите и рисковете от високите токчета.

Връзката между любовта и омразата на жените към високите токчета

Тези обувки са класическо модно решение, но жените имат отношения на любов и омраза към тях. Макар че ни карат да се чувстваме по-високи, те също така причиняват болки в краката. Всъщност проучване на Американската подиархична медицинска асоциация показва, че повече от половината жени са заявили, че са имали отрицателен опит с носенето на високи токчета. Те съобщават за болезнени мехури по стъпалата и болки в гърба. Тъй като жените възприемат по-удобен и активен начин на живот, високите токчета стават все по-малко практични. Но през последните години дизайнерите на обувки реагираха, като създадоха модни маратонки и равни обувки, които улесняват ходенето или бягането.

Психосексуални ползи

Въпреки че носенето на високи обувки, включително боти на ток може да увеличи привлекателността на жените за мъжете, съществуват опасения относно възможните отрицателни последици за здравето от носенето им. Съществува голям брой доказателства, които сочат, че носенето на високи токчета може да има отрицателни ефекти върху опорно-двигателния апарат. Тези доказателства обаче са откъслечни. Не е публикуван преглед на епидемиологичните, биомеханичните и психосексуалните ефекти от носенето на високи токчета. Жените, които носят високи токчета, могат да увеличат сексуалната си привлекателност за мъжете с до 50 %. Носенето на високи токчета е символ на красота и власт. Жените, които страдат от остеоартрит, са по-склонни да ги носят.

Рискове за здравето

Носенето на високи токчета може да доведе до редица рискове за здравето. Едно скорошно проучване показва, че обикновените токчета могат да причинят нараняване на долната част на гърба и стъпалата. То също така отслабва мускулите на глезена. Ортопедичният хирург Грегъри Джиансон казва, че в практиката му се наблюдават голям брой травматични увреждания, повечето от които са свързани със стъпалата. Тези обувки могат също така да изострят съществуващи проблеми със стъпалата, като например буниони и чукчета. Натискът може да доведе до по-бърз растеж на ноктите на краката и да причини болка. Освен това твърде честото носене на високи токчета може да доведе до врастване на ноктите на краката. При някои жени се появяват и чуковидни пръсти, които представляват болезнени неравности в предната част на стъпалото.

Първа поява на червения килим

Въпреки че са ново попълнение в света на модата, високите токчета направиха своя дебют на червения килим тази година. Сам Смит излезе на наградите GQ Men of the Year в Лондон в черен смокинг и чифт супер високи токчета. Той гордо показа обувките си на фотографите на събитието, докато вървеше по килима. Макар че някои актриси останаха настрана от тенденцията за високи токчета, все повече участници се отклоняват от негласното правило да не се носят подобни обувки на червения килим. Например актрисата Сюзън Сарандън избра рокля на Saint Laurent и равни обувки Jimmy Choo d'Orsay вместо токчета. Но високите токчета не са единствената тенденция при обувките, която влияе на модата на червения килим - Джулия Робъртс и Кристен Стюарт бяха снимани боси на червения килим.

Влияние върху преценката на мъжете за жените

Според ново проучване жените, носещи високи токчета, могат да повлияят на преценката на мъжете за тях повече, отколкото жените, които носят равни обувки. Проучването, публикувано от Никола Геген в изданието на Springer Archives of Sexual Behavior, изследва поведението на мъжете, когато жените носят различни видове обувки. Установено е, че мъжете са по-склонни да се усмихват или да се приближават към жени, носещи високи токчета, в сравнение с жени, носещи равни обувки. Жените, които носят високи токчета, са били възприемани от мъжете като по-млади и по-привлекателни от жените, които не са ги носили. Тази връзка не се обяснява с морфологични характеристики, свързани с младостта, или с цвета на обувките на жената.