Рафтинг почивка в Банско

рафтинг в Банско екипна работа тиймбилдинг почивка

Рафтингът е един от възможно най-лудите екстремни спортове, в които можете да се включите в Банско. Идеята да се хвърлиш надолу по река в надуваема лодка, да избягваш водовъртежи, да се блъскаш в скали, да падаш от водопади, звучи като лудост, нали? Ако сте почитатели на екстремните спортове, то със сигурност сте изкарвали някоя почивка в Банско, отсядайки в някои от стилните хотели, като TerraComplex.com. Реките Места и Струма са прекрасно място за рафтинг. А ако не сте се осмелявали да се пуснете по бързеите, сега ще Ви разкажем всичко, което ще Ви е нужно, за това приключение.

Рафтинг - даже името звучи предизвикателно

Рафтингът е тръпката от пускането по течението, като в същото време е и усещането, че си на война, заедно с още няколко ужасени, като теб човека, с които сте попаднали срещу силите на природата. Рафтингът е отборен спорт, който обединява всички срещу много по-мощен противник - реката. Ако искате да проведете тиймбилдинг в Банско, рафтингът ще е едно добро преживяване, което наистина ще сплоти екипа, както нищо друго не би могло. Повечето екстремни спортове са индивидуални, докато рафтингът дава възможност всички заедно да се насладите на победата и на триумфа над природните сили.

Освен екстремно изживяване, рафтингът е и спорт, който ще Ви даде възможност да видите Пирин планина по различен начин. Самият факт, че ще се движите по вода, а не по суша, ще Ви позволи да видите кътчета природа, които са труднодостъпни. В тях гледките ще са повече от прекрасни.

Всички тези неща: красивите гледки, тръпката от опасността и екипната работа са допринесли рафтингът да се е запазил повече от 200 години и да е предпочитан спорт и днес.

Малко история за началото на рафтинга

Още през 1811 г. група изследователи решават да се пуснат по река Снейк в Уайоминг, само че използвали дървени лодки и почти никаква екипировка. Естествено липсата на подготовка предвещава неуспешния край на тази експедиция. През 1840 г. един лейтенант създава първия каучуков сал, който успял да остане цял след бързеите. Отначало, само учените ги използват за изследователски пътувания. По време на Втората световна война, каучуковите салове се използват от военните, а след края на войната, останалите здрави салове започват да се продават с търговска цел. През 1970 г. каяците навлизат и на Олимпийските игри, а през 1997 г. се създава Международната федерация по рафтинг.

Какво представляват лодките за рафтинг?

Лодките за рафтинг днес са надуваеми, пълни с въздух. Вътре са разделени на отделения, така че, ако тръгне да спихва на едно място няма да повлияе на останалите прегради, камери. Една лодка може да събере 6, 8 или 12 човека. По-големите лодки са рядкост. Обикновено са направени от синтетика, която да се хлъзга лесно. Това е нужно, когато лодката попадне върху скали да може да се хлъзне по тях.

Устройството на тези лодки е следното - в предната част има места, където хората да си заклещят краката, за да не паднат от лодката, в задната част за същата функция се използват седалките. Те са надуваеми седалки, част от основата на лодката, не са прикрепени допълнително. В тях, хората, които са отзад, си заклещват краката.

Не само в Банско, ами и в цял свят, качвайки се на рафтинг трябва да има един водач, който да е опитен. Той има 1 или 2 гребла, с които насочва носа на лодката. Много често, той дори е седнал по-нависоко или стои прав, за да вижда бързеите и да казва на останалите кога да гребат, за да преминат успешно през опасните места. Хората, които са зад него имат по 1 гребло и трябва да гребат в синхрон, в противен случай лодката няма да има тяга и няма да може да завива.

рафтинг бързеи Пирин Банско екстремно спускане

За кого е труден рафтингът в Банско?

Както всеки друг екстремен спорт, за да вземете участие трябва да сте в добра физическа форма. Не трябва да имате сърдечни проблеми, навехната ръка или крак, болки в кръста и др. Преди всяко пускане, професионалистите ще проведат инструктаж, където ще обяснят всичко, което трябва да правите и да не правите. В Банско реките, които позволяват подобни спускания са две - Места и Струма. И двете са подходящи както за напреднали, така и за абсолютно начинаещи. Освен това, през различните сезони са различно пълноводни. Рафтинг спусканията минават през Кресненското дефиле, където природата е зашеметяваща.

Не е задължително да можете да плувате, защото ще Ви дадат пълно оборудване и няма да потънете, когато паднете във водата. Наистина въпросът не е, дали ще паднете, а кога. Опасно е, само ако има подводни камъни и се ударите падайки и сте без каска. От всичко друго, екипировката ще Ви предпази. Все пак не е добре да започвате с най-силните бързеи, все пак това може да не е Вашият екстремен спорт.

Добре е, да имате силни ръце, за да можете да гребете. Както и да не сте много леки, за да не подскачате много в лодката. Макар и краката Ви да са захванати ще има моменти, когато ще се отделяте.

Рафтингът със сигурност ще Ви измори, но и след нещо ще се почувствате ужасно щастливи, защото сте покорили една природна сила.