Ръководство за избор на зимни ботуши - какво да вземете предвид?

Тези видове ботуши са проектирани да издържат на лошо време, като сняг, лед или дъжд. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора им е, че трябва да са водоустойчиви, както и да изолират крака от студа.

Потърсете ботуши, които топлят краката ви

Ключът към намирането на перфектните зимни ботуши е да пробвате или да разглеждате възможно най-много опции онлайн. Ако живеете в климат, където вали много сняг и температурата пада драстично, ще ви трябва чифт, който е издръжлив и гарантира, че краката ви ще бъдат топли.

Зимните ботуши се нуждаят от изолация, за да затоплят краката ви, когато температурата падне. Идеята е, че може да улови топлината вътре. Перфектната комбинация е екстериор от водоустойчив материал и интериор от качествен материал, който е адаптиран към по-студен климат.

Има различни модели, но те обикновено имат два вида изолация: синтетични влакна и неопрен. Последният е горещ, издръжлив, така че няма да загуби свойствата си с течение на времето. Докато синтетичната изолация е мека, може би малко по-удобна; но това може да означава, че ботушите са по-хлабави.

Търсете водоустойчиви

Едно от най-важните неща, когато търсите зимни ботуши, е да проверите дали са водоустойчиви. Това е особено важно, ако живеете в климат, където често вали сняг.

В този случай предпочитайте гумени ботуши, те ще бъдат идеални за зимата. Важно е винаги да поддържате вътрешността на обувката суха, защото водата пренася температурата много по-бързо от въздуха и през зимата ще бъде много студено.

Ботушите могат да бъдат направени от различни материали , като кожа или гума, които сами по себе си са водоустойчиви, или могат да бъдат направени от тънка мембрана отвътре. Материали като пластмаса и неопрен ще задържат водата от краката ви, но това ще стане за сметка на крака ви, който не може да диша добре.

Помислете за комфорта

Ключът към закупуването на всяка обувка е те да стоят добре, да се чувствате комфортно в тях. Ботушите ще служат не само за предотвратяване на падане, но и за поддържане на краката ви топли. Намерете такива, които пасват добре и ви защитават.

Момент, който трябва да вземете предвид за комфорта, са връзките. Видът им ще окаже влияние върху това как ви пасват. Ако са с връзки,  ще трябва да прекарате няколко минути, за да ги връзвате. Докато ботушите с приплъзване нямат връзки, така че се обуват много по-лесно.

Тегло на ботушите

Теглото също е точка, която трябва да имате предвид, преди да купите. Зимните ботуши ще са по-тежки от маратонките ви, логично е, но не всички ще тежат еднакво, всичко ще зависи от модела, който изберете.

Разликата в килограмите може да не е от голямо значение, ако ще носите ботите за кратки разходки, пазаруване... Но ще има разлика, ако прекарате целия ден с тях. 

 Не забравяйте, че трябва да се грижите за краката си през зимата и теглото на ботушите и материалът, от който са направени, е точка, която трябва да имате предвид.

Източник: kapere.com