Всичко, което трябва да знаете, избирайки си полилей

трапезаря и голям полилей

Няма как да не сте се впечатлявали от някой красив полилей. Когато започнете да обзавеждате дома си и да избирате какви осветителни тела да поръчате, със сигурност ще ви мине идея да сложите пищен огромен полилей. Естествено, има полилеи, които са опростени стилово, но като цяло повечето дизайни не са. Тяхната основна задача е да доминират в стаята и да служат за акцент. Полилеите не са предназначени да бъдат поставени в близост до цветни стени. Те трябва да се открояват и да придават драматичност.

Не са малко и моделите полилеи, които хвърлят светлини по тавана, под формата на малки кристалчета. Ако имате голяма стая, трапезария или пък обзавеждате помещение през което ще минават много хора, като антре или фоайе, то тогава задължително трябва да обмислите поставянето на полилей от Ultralight.

Полилеите със среден размер стоят добре в традиционни трапезарии. Може да се сложи среден на размер и в спалнята или кухнята. Ако пък вашата маса за трапезария е изключително дълга, помислете за окачване на два средни полилея вместо един голям. Нов тренд е да се слага малък полилей в гардероба. Полилеите ще предадат тон на вашата стая. Безспорно, те са се използвали и в миналото и сега. 

Кои са различните видове полилеи?

Полилеите обикновено се класифицират по общия брой светлини, както и по стила им. Както споменахме по-рано, полилеите могат да бъдат огромни на размер със стотици светлини. Независимо дали сте решили да имате три светлини или тридесет, четете по-долу кои са основните им видове, за да се ориентирате по-лесно.

  • Светлините им, правят сенки. Този модел е изработен така, че светлините се разсейват и падат надолу. Най-често материалите, от които се правят такъв вид полилеи са стъкло и плат;
  • Многоетажен. Той се характеризира със светлини, които са подредени в редове, а редовете са един над друг.
  • В канделабра форма. Позната форма с дълги и тесни гнезда за всяка крушка. Много често тези крушки сочат нагоре, а не надолу. Това е един от най-величествените видове полилей;
  • Кристален. Когато си представяте полилей, най-вероятно си представят именно кристален, величествен полилей. Това е най-богато украсения тип и придава несравним блясък на всяко пространство. Най-често кристалните полилеи са украсени и с мъниста, перли, дантела, дори черупки. Важно е обаче да знаете, че ако решите да изберете кристален полилеи, ще трябва да почиствате кристалите на всеки шест до девет месеца, за да поддържате блясъка им;
  • Полилеи, които могат да обръщат лъча на светлината. Това е специален вид полилеи, чиято светлина може да сочи и нагоре и надолу. Спрямо предпочитанията може да се обръща и да служи по-добре за целите.
  • Мини полилеи. Прекрасно допълнение към малки пространства, като бани, тавани и места с нестандартна форма.

Какъв трябва да е таванът, за да монтирате полилей?

Полилеите варират от 40 см. до към 120 см. диаметър. Спрямо бройката на светлините пък, те могат да бъдат изключително разнообразни. Ако искате да окачите едно от тези пищни осветителни тела над масата в трапезарията, ще трябва да измерите диаметъра или ширината на масата и да извадите 30 см. Така ще получите перфектния размер полилей за стаята без да претоварвате пространството.

красива дневна с полилей

Естествено, за да закачите висящ полилей на тавана, трябва да разполагате със здрав таван. Височината трябва да е достатъчна, че да имате пространство за поне още една глава, спрямо най-високия човек в домакинството. Ако полилеят ви е прекрасен, но твърде голям и хората се блъскат в него или се навеждат, за да минат, то красотата му ще остане незабелязана. Добрата новина е, че повечето висящи полилеи разполагат с регулируем механизъм, който дава възможност да го нагласите така както ви е удобно.

Къде да закачите полилей?

В миналото беше необичайно да се виждат полилеи извън голямата дневна или трапезарията. Днес обаче няма такова правило в интериорния дизайн. Ако искате да предадете интрига и драматичност в някоя стая, това е осветителното тяло, на което трябва да заложите.

Над леглото

Двойките винаги се опитват да преустроят спалните си, за да бъдат по-романтични и елегантни. Не е тайна, че осветлението е последното нещо, за което се сещат. Факт е обаче, че въздействието на осветлението може да бъде от огромно значение. Един голям висящ полилей над леглото може да добави романтика и елегантност.

Над ваната

Не са никак малко хората, за които това да имаш полилей в банята е нещо напълно нормално. Банята е помещение, където разпускаме след дълъг ден и ако тя е обзаведена стилно и елегантно, тогава това ще добави изтънченост и на нас самите.

В детската стая

Всяко малко момиченце мечтае да бъде принцеса. Диадеми, рокли и замъци за игра могат да украсят нейната стая, но обстановката не би била напълно завършена без подходящото осветително тяло. Полилеят би бил идеалният акцент, който да превърне нейната територия във вълшебен дворец. Просто не забравяйте да поставите полилея на недостъпно място, особено ако вашата малка принцеса има двуетажно легло или пък обича да скача.

В гардероба

Няма по-добър начин да осветите дрехите си, освен с полилей. Добавянето му към гардероба ви ще промени цялото усещането за избиране на какво да облечете. Не забравяйте да добавите и голямо огледало.

В офиса

Офисът е мястото, където прекарвате много време и е необходимо да сте продуктивни. Според една част от хората, колкото по-малко разсейващи елементи има в един офис, толкова по-добре. Според друга обаче, това пространство трябва да ви кара да се чувствате величествено, за да вложите това усещане и в работата си.

Източник: Ultralight.bg