Защо се налага да сменяме бравата на вратата и патрона?

ключ в бравата, счупен

На всеки му се е случвало да се заключи и да има нужда някой да му отключи вратата. Аварийните ключари, като Ferismith.bg, освен да отключват врати по спешност, могат да сменят брави, патрони и дръжки на врати. Всичко тези умения са благодарение на опит и разбира се на подходящите инструменти. Защо обаче е нужно да се прави монтаж и демонтаж на заключващи системи на вратите? Ще разгледаме по-долу кои са най-често срещаните причини и ще ви дадем препоръки.

Защо и кога се сменя дръжката на една врата?

Причините могат да бъдат най-разнообразни, като може да не става дума само за брава на външна врата, а за интериорна, врата на баня или др. Не са малко хората, които опитват сами да сменят бравите си, особено когато са тези вътре в дома им. Винаги обаче има риск да не ги завият добре и да предизвикат някой инцидент на по-късен етап.

Дръжките са това, което натискаме или дърпаме, когато искаме да отворим една врата. Това означава, че върху тях прилагаме някакъв натиск и сила. Под самата ръкохватка стои пружина, която ни позволява да преместим езика на вратата и така вратата може лесно да се отвори. Определено, когато говорим за брави, ръкохватки и дръжки, трябва да имаме предвид, че тези части от ключалката са по-използвани от патроните и ключовете - докосваме дръжката на вратата, поне 3-4 пъти на ден.

Съвет: Почиствайте редовно бравите на вратите, защото се мърсят най-лесно и разпространяват микроби.

Кое се чупи най-лесно в бравите?

Най-лесно се изхабява пружинката, която задейства механизма на прибиране на езика. Тя не се изработва от много твърда тел и постоянното ѝ огъване и използване се отразява на дължината на живота ѝ. Материалите са различни, но най-често за телената пружина се използва алуминий, а както знаете, този материал не е от най-издръжливите. Когато се счупи пружинката, колкото и да натискате дръжката, вратата няма да се отвори. Заради това сменяйки дръжката, трябва да се смени задължително и пружинката.

От какво се правят бравите и кои са по-добри?

Много често дръжките, както и пружинките са направени от алуминий. Те обаче рядко изглеждат добре и много хора, след като ги купят, решават, че не им харесват как стоят на вратите и ги подменят с други. Изборът е между порцелан и месинг. Специални дръжки могат да се изработят и от стъкло, но е сравнително рядка практика, защото се чупят лесно. В самата брава, дръжките се монтират в квадратен отвор. Възможно е, да има по-различен отвор, ако дръжката е розетка, но и това е сравнително рядко.

Кои дръжки са по-удобни?

Със сигурност на края на списъка по критерия удобство, стоят дръжките, които са във форма на топки. Този вид ръкохватки объркват и децата и възрастните, защото не се натискат, ами се въртят. По-голямата част от дръжките се натискат и хората обикновено действаме заучено, като отваряме вратите. Когато обаче попаднем на ръкохватка топка, тя ни спира и ни кара да се замислим как да подходим.

най-удобните дръжки за хващане

Ако сте решили да сменяте дръжката на входната Ви врата  и имате специален механизъм на заключване, не го правете сами в никакъв случай. Извикайте специалист ключар, който знае какво прави. Така ще сте сигурни, че няма да повредите вратата.

Кога да сменим патрона на вратата?

Това е малко по-сложно действие. Патрон се сменя най-често на входните врати, когато собствениците са си изгубили ключовете или се притесняват за безопасността си. Възможно е, да се смени патрон и защото е дефектирал. При всички положения, ключар трябва да го смени, за да може да не се повредят останалите части от заключващия механизъм на вратата, особено в случаите, когато вратата е метална с няколко защити.

Ако не знаете каква е Вашата врата я огледайте внимателно, защото може и да е метална, но да е облепена с фолио, което имитира друг материал, примерно дърво. Металните врати не тежат много и се правят от стоманени или метални листи. Някои са кухи, докато други са пълни със специална пяна, която е звукоизолираща.

Устройството на патроните е доста сложно. Вътре има пластини, които се движат и понякога се чупят и патронът става неизползваем. Възможно е и някой да се е опитвал да отключи вратата Ви и така да са се счупили. При всяко положение, извикайте специалист, който да ви смени патрона, за да не стават бъдещи проблеми, особено ако сте с метална врата.