Кога кафето стига до Америка?

зърна кафе от Бразилия

Днес в САЩ се употребяват над 25 милиона опаковки (60-килограмови) кафе на година, според официалната статистика. Ако ви се струва огромно количество, представете си колко много обичате да започвате деня си с любимото кафе от капсула от Nespresso.bg и колко много хора има точно като вас по цял свят. Пиенето на кафе е полезно за тялото и ума и се е превърнало в прекрасен навик на милиони хора. След като се разпространява в Африка, страните от Индийския океан и Европа, кафените зърна достигат и до Америка. Това се случва в началото на 18 век. Нека да видим цялата история на това приключение.

Пътят на зърната кафе до Америка

Кметът на Амстердам подарил на френския крал Луи XIV кафе през 1714 г. Въпреки че на холандците им е било забранено да отглеждат сами кафе в Холандия, те можели да поддържат живи, вече порасналите растения и така кметът на Амстердам можел да зарадва френския крал. На Франция обаче също им е било забранено да отглеждат кафе. До днес, храстите кафе се считат за защитени растения в Париж. По някаква случайност, капитан на френския флот, който плавал до Мартиника (Карибските острови) бил на посещение в Париж и откраднал клонки от дървото на краля. Според някои слухове, той го направил по съвет на краля, защото ако са откраднати клонките, не се нарушава споразумението.

Малко по-късно, капитанът създал кафе плантация в Мартиника. Сами се досещате, че да запази растението живо през целия път до Карибските острови е било огромно предизвикателство. Водата е била оскъдна на борда на кораба, но той успял да се справи и след пристигането си, засадил растението мигновено. За да бъде обаче скрито, го засадил сред други растения.

В рамките на 3 години плантациите с кафе се разпространяват из повечето острови. Това е и началото на храстите кафе в Централна и Южна Америка. Малко по-късно, през 1730 година, английският губернатор на Ямайка, сър Никълъс Лоуес засажда кафе и в Ямайка.

кафе от капсула сутрин

Кафе Бразилия

Днес Бразилия отглежда повече кафе, отколкото която и да е друга страна в света. Бразилски полковник на име Франсиско де Мело Палхета е изпратен в Гвиана за уреждане на спор между холандците и французите през 1727 г. Приоритетът му обаче е да вземе кафе и да го върне в Бразилия, независимо от цената. Когато френският губернатор отказва да му даде, той примамва съпругата на губернатора, която тайно му дава няколко клончета. Така, благодарение на малко хитрост, Бразилия била засадена с кафе.

Производството на кафе започва да процъфтява в Бразилия през 1822 г., а през 1852 г. страната става най-големият производител на кафе. През 1893 г. кафе от Бразилия е отнесено в Кения и Танзания. Малко по-късно започва да се отглежда и в Източна Африка.

Как САЩ повлияват на кафе индустрията?

Група патриоти, облечени като американски индианци, се промъкват на борда на корабите, които пренасят английски чай на пристанището в Бостън през 1733 г. Те изхвърлят целия чай в океана, в знак на протест срещу данъка върху чая. Този акт превръща чая в непатриотична напитка и неминуемо кафето го заменя. Оттогава насам САЩ са водещият вносител на кафе и продължават да купуват много повече кафе от която и да е друга държава. На база на това, Южна и Централна Америка се облагодетелстват, като им го продават.

Отглежда ли се кафе в САЩ?

Отговорът е да, но много малко. През 1817 г. бразилците занасят кафе в Хавай, което не е част от САЩ все още. През 1825 г. се ражда първата официална овощна градина там.

Заключение

Кафето, такова каквото го познаваме днес, бързо разтворимо или пък на капсули, извървява много дълъг път, за да стигне до нашите чаши. Хранителната индустрия често е обвързана със забрани, политика и външно икономически отношения. Благодарение обаче на добрите си свойства и на примамливият аромат и вкус, на кафето през годините се е гледало като на ценност, от която не можело да се откажат. Това е и причината, днес то да е разпространено из цял свят.