ХОББ - Симптоми и причини

Хобб симптоми включват хронична кашлица, която продължава повече от три месеца. Човек с това заболяване, трябва да се обърне към лекар, за да се диагностицира състоянието. Той трябва да проведе няколко теста, за да изключи други заболявания. Съществуват няколко възможни причини за Хронична обструктивна белодробна болест, включително генетика, белодробни инфекции в детството, както и разбира се и пасивно пушене. За щастие, има налични лечения за овладяване на състоянието и подобряване на качеството на живот.

ХОББ е прогресивно състояние, което се влошава с възрастта

Развитието на ХОББ е последица от дългосрочно увреждане на белите дробове, което може да е причинено от тютюнопушене или замърсяване на въздуха. Състоянието е предразположено към влошаване от някои професии, които включват дишане на опасни газове. Хората, които имат фамилна анамнеза с болестта, са изложени на повишен риск от заболяването. Освен това хората с недостиг на белтъка алфа-1-антитрипсин са юпо-склонни да развият ХОББ.

Причинява се от генетиката

Въпреки че тютюнопушенето е най-важният рисков фактор за ХОББ, генетиката също може да играе роля. Ако някой от родителите или братята и сестрите има Хронична обструктивна белодробна болест, вероятността да се разболеете от нея е по-голяма. Това се дължи на генетичен дефицит на алфа-1-антитрипсин - вещество, което предпазва белия дроб от увреждане. Този дефицит кара хората да развиват състоянието на по-млада възраст.

Той се причинява от белодробни инфекции в детството

Съществуват все повече доказателства, които свързват детските белодробни инфекции с развитието на ХОББ. Всъщност проучванията показват, че пневмонията в детска възраст може да бъде основен рисков фактор за ХОББ. В едно проучване подгрупа от хора, които са прекарали пневмония в детството, са имали повишен риск от обостряния на ХОББ и хроничен бронхит. Те съобщават и за по-лошо качество на живот, свързано с болестта.

Причинява се от пасивното пушене

Излагането на вторичен тютюнев дим е основна причина за ХОББ - хронично респираторно заболяване, което причинява затруднено дишане. Тютюнопушенето е причина за осем от всеки десет смъртни случая, свързани с ХОББ в САЩ. Това смъртоносно заболяване може да бъде предотвратено или лекувано със среда без тютюнев дим.

Лекува се с бронходилататори

Бронходилататорите са важна част от лечението на ХОББ. Те помагат на дихателните пътища да се отворят и да останат отворени. Съществуват два вида дългодействащи бронходилататори: бета-адренергични рецепторни агонисти и дългодействащи мускаринови агонисти. Бронходилататорите могат също така да подобрят способността на пациента да понася физическа активност.

Лекува се е кортикостероиди

При лечението на ХОББ се използват системни кортикостероиди (ИКС). Тези лекарства действат чрез потискане на възпалителните медиатори. Когато се използват за ограничен период от време, ИКС могат да подобрят белодробната функция и да намалят броя на обострянията на ХОББ. Те обаче имат и странични ефекти. Сред тях са повишен риск от диабет и остеопорозни фрактури. По тази причина е важно да се сведе до минимум ненужното излагане на тези лекарства.