Как да изберете най-добрия уеб хостинг за вашия сайт? Точки, които да следвате.

Избор на хостинг

Уеб хостингът е основна част от всеки уебсайт. Изборът на хостинг компания и план, които са подходящи за вашия сайт, може да изисква много внимателно обмисляне и проучване. Не всички хостинг комапнии са създадени еднакви и трябва да знаете, че вашите нужди трябва да са водещи при избора на услуга. 

За щастие тук, повечето хостинг доставчици, имат ограмен опит, когато става въпрос за уеб хостинг, и знаят кои са най-важните критерии. След като разберете точно какво търсите, ще бъдете в идеална позиция да започнете новия си уебсайт на подходящото за него място.  

Тук, в тази статия ще се потопим дълбоко в 16 основни критерия, които можете да използвате, за да изберете най-добрата уеб хостинг услуга за вашия сайт.

Какво представлява уеб хостингът и защо ви е необходим?

Независимо дали това е вашият първи или 50-ти уебсайт, от решаващо значение е да разберете конкретно какво получавате, когато купувате хостинг план. По същество вашият уеб хостинг предоставя място за съхранение на всички основни файлове и данни на вашия уебсайт. Освен това, той се грижи за предоставянето на тези данни на хората, които посещават вашия сайт през браузърите си. 

Съхранената информация може да включва изображения, видеоклипове, файлове с език за хипертекст за маркиране (HTML) и дори каскадни стилови таблици (CSS), които казват как да се държи темата на вашия сайт. Ако мислите за уеб адреса или името на домейна на вашия сайт като уличен адрес, можете да си представите уеб хоста като действителната къща.

Когато хората се опитват да посетят вашия сайт, техните браузъри използват тази информация, за да намерят вашия уеб хост и да получат достъп до съдържанието на него. Без уеб хост, с други думи, вашият уебсайт няма да бъде свързан с останалата част от света. 

Уеб хостингът не само е необходим елемент от стартирането на всеки уебсайт, но също така може да окаже значително влияние върху вашата оптимизация за търсачки (SEO). Това е така, защото вашият уеб хост влияе върху скоростта, сигурността на вашия сайт и други важни характеристики. Ще обсъдим тези елементи по-подробно скоро. Вашият бъдещ уеб хостинг план играе важно значение, така че е жизненоважно да направите своя избор внимателно.

Как да изберете най-добрата уеб хостинг услуга за вашия сайт? 

Сега, когато знаете малко повече за това какво предоставя една хостинг компания, ние можем да ви помогнем да оцените вашите възможности. Ако искате да помогнете на сайта си да бъде възможно най-успешен от самото начало, ще трябва да проучите всеки уеб хост, от който обмисляте да закупите решение, спрямо следните 14 критерия.

1. Разберете добре какви са нуждите на вашия уебсайт

За да започнете правилно, е добра идея да седнете и да направите списък с нуждите си. След това можете по-лесно да ги приоритизирате, докато сравнявате списъка си с това, което всеки потенциален хостинг предлага. 

Ако вашият уебсайт има конкретна ниша, например, ще искате да вземете това под внимание. Ако създавате уебсайт за фотография, може да се наложи да дадете приоритет на функциите за скорост и съхранение. Освен това някои хостове предлагат и опции за мрежа за доставка на съдържание (CDN) за сайтове с голямо съдържание. 

Уебсайтовете за електронна търговия, от друга страна, може да искат да се съсредоточат върху честотната лента и сигурността. Всъщност някои хостове предлагат планове, специфични за електронната търговия. Също така, не забравяйте да помислите какъв вид (и колко) поддръжка може да ви е необходима. 

Не на последно място, помислете за системата за управление на съдържанието, която искате да използвате за вашия сайт. WordPress гордо претендира за над 60% от пазара на CMS, така че много уеб хостинг компании предлагат услуги, специално пригодени за платформата. Например, потребителите на WordPress в CooliceHost могат да изберат Cloud плановете, които са оптимизирано решение за WordPress хостинг, предложено на изгодна цена, ежедневно архивиране, персонализирано кеширане и имейли.

2. Потвърдете периода на вашия абонамент

Много уеб хостинг компании предлагат гъвкав набор от опции, когато се постави въпрос за продажби за определени периоди. Вероятно ще бъде на месечни и/или годишни планове, както за по-големите период обикновено се предлагат отстъпки.

Това означава, че ще искате да помислите колко дълго сте готови да се ангажирате предварително. Често е умно да изпробвате нов хост за няколко месеца, за да получите опит от първа ръка с него. От друга страна, ако сте достатъчно уверени, за да се регистрирате за по-дълъг срок, можете да спестите много пари. 

Освен продължителността на договора, също така е добра идея да проверите отново условията на плана, преди да се регистрирате за него. Някои хостове също ви позволяват да се движите плавно между продължителността на договора и плановете, но не забравяйте да попитате за съответните такси и/или неустойки.

3. Проверете за надеждността на сървъра и гаранции за работоспособността му

Друга важна опция, която ще искате да проучите, е това, което вашият потенциален хостинг доставчик предоставя по отношение на гаранции за ъптайм. Това се отразява на това колко надеждна може да очаквате да бъде услугата. 

„Uptime“ се отнася до процента време, през което вашият уебсайт е онлайн и е достъпен за интернет потребителите без никакви проблеми. Естествено, трябва да искате вашият сайт да е на живо колкото е възможно повече, а вашият хост трябва да гарантира нещо много близо до 100% време на работа. 

Разбира се, не всеки доставчик на уеб хостинг дефинира времето за работа по абсолютно същия начин. Следователно ще трябва внимателно да прегледате политиката на вашата потенциална хостинг компания, за да видите какво всъщност гарантира. 

Може също да искате да разберете как хостът се справя с всеки Downtime. Това, че вашият сайт често е недостъпен, очевидно не е никак приятно, когато се опитвате да създадете онлайн последователи. За да разберете с какво се захващате, добра идея е да потърсите отзиви, които показват колко надежден е хостът в миналото – отзиви, дадени от други потребители, напълно реални и проверени.

4. Вижте политиката за възстановяване на средства и гаранциите на хостинга

Никога не знаете какво може да се случи, след като започнете да създавате уебсайта си. Като се има предвид това, разумно е да прегледате внимателно политиката за възстановяване на суми на потенциалния уеб хостинг, който смятате да ползвате. Ако не сте доволни от вашия хост или промените мнението си за сайта като цяло, е необходимо да имате опции. 

Ако сте сигурни, че можете да анулирате плана си и да получите възстановяване на сумата, е редно да разберете какво гарантира компанията и за какво не поема отговорност. Това може да включва разглеждане на неговата гаранциии (както обсъдихме по-рано) заедно с неговите общи условия за ползване. 

Независимо дали ще решите, че не харесвате новия си хост или изведнъж се окажете, че вече не се нуждаете от уебсайт, възможността да получите възстановяване на сумата е от решаващо значение. Добре организираните хостинг доставчици предлагаме различни възможности за възстановяване на суми и те биха се различавали малко в зависимост от избрания хостинг план. 

И накрая, уверете се, че знаете предварително какъв ще бъде крайният ви срок за подновяване. Знаейки колко време имате, ще можете да сте сигурни, че сте начисто с новия си доставчик.

5. Разберете какви са вашите опции за надграждане

„Четенето на дребния шрифт“ е интелигентен ход, когато подписвате договор. Това се отнася с пълна сила и за онлайн услугите. Преди да си регистрирате хостинг план, важно е да сте сигурни, че няма да бъдете възпрени за надграждането му по-късно. 

В крайна сметка, понякога новият ви блог или магазин може да станат идея по-популярни и ще трябва бързо да действате, за да предоставите на сайта си допълнителни ресурси и пространство. Това е хубаво нещо! Въпреки това, ще трябва да се уверите, че вашият хостинг план може да се движи нагоре с вас, вместо да ви задържа на една позиция.

6. Проверете основните характеристики на хостинга

По-рано споменахме, че има много различни видове хостинг услуги. Ако вече сте определили от какво има нужда, ще можете по-добре да направите тази първа стъпка с избора си. Някои компании предлагат много общи услуги, докато други могат да предоставят специфични, които могат да направят живота ви много по-лесен. 

Например, CooliceHost, са с доста ясен поглед върху системи като WordPress, Opencart, Drupal, Magento, Prestashop, Joomla. Имайки това предвид, те предлагат опции, които правят лесно изграждането, стартирането и поддръжката на сайт, изграден върху тези платформи.

Когато разглеждате уебсайта на доставчика на хостинг услуги, трябва да можете да разберете доста бързо дали това, от което се нуждаете, е част от неговите предложения. Ако трябва да копаете за тази информация, хостът може да не е наистина фокусиран върху функциите, които отговарят на основните ви нужди. 

Четенето на рецензии е друг чудесен начин да определите дали даден уеб хостинг ще предостави това, което вашият сайт изисква. Клиентите обикновено са много честни в онлайн рецензиите и ревютата си, така че можете да потърсите коментари, които обсъждат функциите, които ви касаят.

7. Разгледайте за налични допълнителни продукти и услуги

След като уебсайтът ви започне да работи, може да попаднете в ситуации, в които ще искате да добавите нови функции към плана си. Като се има предвид това, на този етап си струва да разберете какво предлага вашият хостинг по отношение на „екстри“. 

Ако искате да започнете с малко и да продължите напред, докато сайтът ви расте, ще трябва да сте сигурни, че можете ефективно да добавяте нови функционалности, без да се налага да скачате по плановете им или да местите целия си уебсайт. Възможността да избирате функции и да добавяте само нужните параметри е една от доста търсените и има защо. 

Този списък с желания може да включва опции като SSL сертификат или персонализирани имейл адреси, които ще обсъдим задълбочено по-късно. Като алтернатива може да сте в състояние да добавите още пространство или други ресурси, без да променяте основния си план. Така или иначе, установяването на тези възможностти предварително може да ви помогне да избегнете нежелани изненади в бъдеще. (например дадените опции тук: https://coolicehost.com/cloud-hosting.html)

8. Определете дали хостинга може да държи електронни магазини

Ако създавате електронен магазин жизненоважно е да се уверите, че избраният от вас уеб хостинг разполага с всичко необходимо, за да го управлявате. Това може да включва вградени инструменти за електронна търговия, инсталиране с едно щракване на полезни приложения и дори допълнителни мерки за сигурност за онлайн търговците и техните потребители.  

Например, ако вашият хост не предлага сертификати Secure Sockets Layer (SSL), ще трябва да закупите такъв, който отговаря на стандартите на процесорите за плащане, които планирате да използвате. Освен това, ако не сте сигурни как да настроите вашия магазин, можете да се доверите на хостинг компаниите, които вече имат инструменти за инсталации на говори магазини с отворен код, чрез няколко клика. 

9. Проверете всички разлики в цените за регистрация спрямо цените за подновяване

Когато се регистрирате за хостинг план, често ще получавате отстъпки в зависимост от това дали плащате месечно или годишно. Понякога дори ще имате възможност да плащате няколко години наведнъж, за да получите увеличена отстъпка. 

Много хостинг компании предлагат и отстъпка при подновяване. Като се има предвид това, вие ще искате да сте бдителни, за да знаете какви са условията, преди да се съгласите с тях. Не искате да срещнете неочаквано увеличение на плана ви, когато най-малко го очаквате. Не е необичайно първоначалните отстъпки тихо да отстъпват на по-високите разходи след първите няколко месеца или година на обслужване. 

Положителната страна е, че ако сте организация с нестопанска цел, струва си да се отбележи, че някои хостинг доставчика предлагат отстъпки, съобразени с вашите нужди. Това може да бъде значителни спестявания за всяка организация.

10. Разберете до какъв контролен панел ще имате достъп

Хостингът понякога може да бъде най-техническата част от работата на вашия уебсайт. Въпреки това, няма нужда да се чувствате уплашени. Повечето хостинги предоставят удобен за потребителя контролен панел или табло. Тук можете да конфигурирате различни части от настройките и софтуера на вашия уебсайт. 

Най-често срещаните контролни панели, които ще срещнете, са cPanel и DirectAdmin. Някои хостове обаче предлагат персонализирано решение. Тъй като не е предвидено, че ще имате разработчик, работещ на вашия уебсайт, проверката на това какъв контролния панел ще имате, преди да закупите хостинг плана, може да бъде много полезна.

11. Рагледайте подхода на компанията към околната среда

Може би се чудите как „екологичността“ се отнася за уеб хостинг компания. Въпреки това, дори фирмите, които предоставят виртуален продукт или услуга, трябва да мислят за този елемент. Например, в CooliceHost се стреми да осигури „зелен“ хостинг. Информация за усилията може да се прочете на техния сайт: https://coolicehost.com/

Някои компании работят само в отдалечени офиси, за да намалят излишното замърсяване, докато други получават енергийно ефективни уреди и екологични консумативи. Независимо от спецификата, трябва да можете да прегледате какво прави вашият хостинг, за да знаете, че сте избрали еко-съобразен партньор.

12. Проучете дали хостингът ви шредлага имейли, включени към вашия план

Може да сте свикнали личният ви имейл да се обработва ефективно чрез Google или друга услуга. Но ако ще минавате в професионалната лига ви е нужно бизнес мейл, към вашия домейн. 

Ако обаче искате имейлът ви да съответства на бранда на вашия бизнес и името на уебсайта ви, ще ви е необходим и хост за тази услуга. Понякога имейл адресите са включени във вашия хостинг план с ограничено използване. Въпреки това, особено ако планирате да използвате имейл маркетинг, за да достигнете до вашата аудитория, е силно препоръчително да разгледате вашите опции за хостинг и по-конкретно имейл лимитите. 

Има плюсове и минуси за комбинирането на вашия имейл хостинг и вашия уеб хостинг (за сайта). Освен ако вашият хостинг не разполага с разпоредби за защита на едното или другото, може да се сблъскате със сценарий „ако един изгасне, всички ще изгаснат“. Това означава, че ако вашият уеб хост се срине, той ще отнеме и вашия имейл със себе си. 

От друга страна, поддържането на двете услуги на едно и също място може да опрости живота ви, а надеждният хостинг доставчик трябва да може да избягва подобни проблеми. За щастие, повечето предлагат няколко опции, когато става въпрос за хостинг на имейл,  независимо дали търсите самостоятелен имейл хостинг или уеб хостинг план.

13. Уверете се, че ще получите техническата поддръжка, от която се нуждаете

Наред с услугите за архивиране и възстановяване на сайтове, си струва да се подчертае стойността на надеждната техническа поддръжка. Ако имате ваши програмисти и технически персонал, може да нямате нужда от това ниво на обслужване. 

Ако не, обаче, цялостната поддръжка от вашата хостинг услуга може да бъде безценна. Много малки предприятия нямат ресурси или ноу-хау да се справят с неочаквани проблеми, атаки и т.н. 

Затова е жизненоважно да прегледате опциите за поддръжка на клиенти, които всеки хостинг доставчик предлага. Те често могат да се различават между отделните планове. Плановете от по-ниско ниво са склонни да бъдат по-безразлични по отношение на поддръжката, докато управляваните планове и по-скъпите често предлагат първокласна поддръжка. 

14. Тествайте времето за отговор на сървъра

След като преминете на избрания от вас хостинг и сте изпълнили всички предишни точки, има още един критичен момент, който трябва да вземете предвид. Вместо да приемате претенции и отзиви за номинална стойност, можете сами да тествате времето за отговор на хостинг услугата. 

Малко по-лесно е да тествате отговора на сървъра на сайт, който вече имате и работи. Така че, ако сте се регистрирали с план, можете да използвате инструмент като Pingdom, за да получите предварителна представа за производителността, която можете да очаквате. 

Като алтернатива можете да използвате наличната информация чрез инструментите на Google PageSpeed Insights. Ако знаете за уебсайт, който се хоства при компанията, която искате да използвате, можете също да въведете този URL в инструмента на Pingdom. Ако е възможно, може дори да искате да получите достъп до тестов акаунт или да се регистрирате за безплатна пробна версия и да го използвате за провеждане на по-нататъшно тестване.