Как моят хостинг доставчик влияе върху скоростта на сайта ми?

момиче използва бърз уеб сайт

Може ли вашият хостинг да повлияе на скоростта на сайта ви? Чудили ли сте се някога дали вашият хостинг доставчик може да повлияе позитивно или негативно? Отговорът е категоричен: "Да, може". Експертите от Phenona.com, където можете да разберете повече за различните видове хостинг, смятат, че уеб хостингът е един от най-пренебрегваните фактори, когато става въпрос за скоростта на страницата. А скоростта на вашия уеб сайт е от голямо значение. Защо? Защото живеем в свят на удобство, в който всеки очаква всичко да се случи веднага. Ако се чудите коя хостинг компания да изберете и кой от техните многобройни хостинг планове е подходящ за вас, на сайта на Phenona може да прочетете защо са избрали Jump за хостинг на техния сайт и как са стигнали до този избор.

Факт е, че никой няма да чака три минути, за да се зареди уеб сайта ви. Дори няма да чакат три секунди. В тази статия ще разгледаме значението на скоростта на страницата и как вашият хостинг може да помогне за подобряване или пък да затрудни работата на сайта ви. Нека да започваме.

Какво представлява скоростта на страницата и защо е важна?

Според MOZ скоростта на страницата на сайта е "измерване на това колко бързо се зарежда съдържанието на вашата уеб страница".  Доста просто, нали? Това е времето, за което текстът, изображенията, формулярите за попълване, всичко на вашата страница се зарежда и става използваемо. Изводът е, че ако този процес отнема твърде много време, аудиторията ви ще си тръгне.

Нека бъдем откровени: има много други фирми, които правят точно същото, което правите и вие. Защо посетителите ви просто да не напуснат и да не отидат на уеб сайт, който предлага същите продукти и по-добро потребителско изживяване? Проучванията показват, че 40% от хората ще напуснат изцяло сайта ви, ако зареждането му отнема повече от три секунди.  В перспектива: ако 10 000 души посещават сайта ви всеки месец, това означава, че 4 000 от тях ще го напуснат и никога няма да се върнат. Това са почти половината от потенциалните ви клиенти, които са изчезнали. Само помислете за дългосрочните последици от това.

Още по-лошо? Google използва скоростта на сайта като фактор за класиране в резултатите на търсачката. Ако уеб сайтът ви работи лошо, може изобщо да не се появи в онлайн търсенето - в резултат на което да нямате клиенти.

Защо хостингът на уеб сайта е от значение?

Доставчикът на хостинг, който сте избрали, както и видът на плана, за който сте се регистрирали, могат да окажат огромно влияние върху производителността на вашия уеб сайт. Например много собственици на малък бизнес избират план за споделен хостинг - както заради достъпността му, така и заради лесното му използване. И това е напълно удачен избор, ако очаквате по-малко от 1000 посетители на ден.

Но ако имате процъфтяващ бизнес, който привлича голям трафик, или уеб сайтът ви изисква много данни за неща като стрийминг на видеоклипове или персонализирани приложения, споделеният хостинг няма да е подходящ. Ограничената оперативна памет ще доведат до влошаване на производителността на сайта ви и до лошо преживяване за потребителите.

три минути зареждане

Кои фактори влияят на скоростта на хостинг услугата?

Как да разберете кой хостинг пакет ще предложи най-надеждната услуга? Има две основни характеристики, които оказват влияние върху скоростта и производителността на уебсайта:

  1. Твърд диск:  Твърдият диск ще предложи много по-бърза и по-надеждна услуга. Това предполага по-бързо зареждане на страниците и по-бърза работа.
  2. Ресурси: По-голямата оперативна памет автоматично ще увеличи скоростта и мощността на вашия уеб сайт. Изборът на специализиран сървър или VPS ще предложи значително повече ресурси от стандартния споделен сървър и ще предотврати влиянието на други сайтове върху производителността ви.

Как наетият сървър увеличава скоростта?

Когато се регистрирате за споделен хостинг план, ресурсите се разпределят между стотици различни уеб сайтове. Ако някой от тези уебсайтове увеличи трафика си, той може да използва останалата част от наличната честотна лента и оперативна памет, като по този начин окаже отрицателно въздействие върху производителността на вашия собствен сайт.

Със специален сървър обаче всички тези ресурси са ваши. Макар че всеки сървър има ограничение за количеството оперативна памет, което може да поеме, и честотната лента, която може да произведе, малко вероятно е някога да достигнете този праг. Резултатът е, че сървърът не се забавя от опити да обработва хиляди различни заявки едновременно и може да работи с оптимална скорост.

Наетият сървър не е във вашия бюджет? Не се притеснявайте. VPS предлага цена, близка до тази на споделения сървър, с някои от предимствата на наетия сървър. Най-важното е, че на вашия уеб сайт се гарантира определен процент от ресурсите.

Независимо от вида на плана, на който се спрете, вашият хостинг доставчик трябва да може да гарантира определено ниво на производителност.